08.11.2022. stāsies spēkā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) likuma grozījumi, kuri tieši skar ārpakalpojumu grāmatvežus.

Kam jāpievērš uzmanība jaunajos NILLTPFN likuma grozījumos?

Likums papildināts ar 78. pantu ar 1.2 daļu, kas skar ārpakalpojumu grāmatvežu licencēšanu.

Pēc Valsts Ieņēmumu Dienesta publiskajiem datiem, lielākais vairākums ārpakalpojumu grāmatvežu vēl nav saņēmuši licenci. Tuvojoties gada noslēgumam, ņemot vērā grāmatvežu lielo aizņemtību ar gada izskaņas darbiem un gada pārskatu sagatavošanu, ir vērts padomāt par licences saņemšanu jau tagad, negaidot 2023. gada 1. jūliju.

Ja NILLTPFN likuma subjekts nav saņēmis licenci, uzraudzības un kontroles institūcija ir tiesīga piemērot šādas sankcijas:

  • izteikt publisku paziņojumu, norādot par pārkāpumu atbildīgo personu un pārkāpuma būtību;
  • izteikt brīdinājumu;
  • uzlikt par pārkāpumu atbildīgajai personai (fiziskajai vai juridiskajai) soda naudu divkāršā apmērā no pārkāpuma rezultātā iegūtās peļņas (ja to iespējams aprēķināt) vai citādu soda naudu līdz 1 000 000 eiro;
  • apturēt vai pārtraukt darbību, apturēt saimniecisko darbību, piemērot liegumu izmaiņu reģistrācijai komercreģistrā komercsabiedrības reorganizācijai un dalībnieku maiņai, un dot kredītiestādēm vai maksājumu pakalpojumu sniedzējiem rīkojumus par likuma subjekta norēķinu operāciju daļēju vai pilnīgu apturēšanu;
  • noteikt pagaidu aizliegumu par pārkāpumu atbildīgajai personai pildīt tai likuma subjekta noteiktos pienākumus;
  • pienākumu veikt noteiktu rīcību vai atturēties no tās;
  • uzlikt par pienākumu likuma subjektam atcelt par pārkāpumu atbildīgo personu no amata.
NILLN.LV komanda 16.10.2022

Iekšējās kontroles sistēma un sankciju uzraudzība